White-tailed Sea Eagle X8-23082015Op een mooie zondagmiddag in augustus weer eens naar de Kropswolderbuitenpolder gereden om de nieuwe kijkhut van het Groninger Landschap eens te bezoeken. Recent waren daar in de buurt ijsvogels gespot en die zou ik wel graag eens willen waarnemen en eventueel op de foto zetten. Het was bovendien trektijd van reuzensterns die met enige regelmaat ook de polder aandeden.

Met de vouwfiets vanaf de parkeerplaats in Meerwijck met fotorugzak inclusief statief (=28 kg) naar de hut gereden. De houten hut was verlaten toen ik mijn verrekijker richtte op het schouwspel in de polder. Veel ruiende eenden, ganzen en aalscholvers met opvallend veel foeragerende oeverzwaluwen. Vooralsnog geen ijsvogel en ook geen reuzenstern. Geen reden om de camera uit de rugzak te halen.

Plots verschenen twee zeearenden in beeld. Paniek onder het aanwezige gevogelte. De eenden en ganzen zochten, voor zo ver hun rui dat toeliet, een veilig heenkomen. Om de een of andere reden verkozen de aalscholvers om het water in te gaan in plaats van weg te vliegen. De zeearenden keken het hele spektakel even aan en concentreerden zich vervolgens op de aalscholvers, tot grote opluchting van de ganzen die een eind verderop weer verder gingen met ruien. In grote haast assembleerde ik de fotocamera en telelens om de overvliegende arenden te vereeuwigen.

De zeearenden vlogen achter elkaar een paar meter boven het water. Ik had in eerste instantie niet door dat ze het op een onderduikende aalscholver voorzien hadden. Pas na raadpleging van de eerste geschoten beelden was in het woelige water af en toe een vogel zichtbaar. Rustig zwevend volgden ze de aalscholver die in het ondiepe water al duikend trachtte te ontkomen. Nu is een aalscholver onder water best snel en wendbaar, maar af en toe moet hij ook naar boven om lucht te happen. Op die momenten zakte de jongste, ongeringde zeearend heel kalm naar beneden om de aalscholver vast te pakken. Niks geen snelle stootvlucht, gewoon langzaam de poten in het water laten zakken.

De ongelukkige aalscholver had geen keus. Het waren de klauwen van de zeearend of weer onderduiken zonder op adem te komen. Tot twee keer toe lukte het de aalscholver om aan de dodelijke greep te ontkomen. De derde keer kromden de klauwen van de arend zich om de nek van de aalscholver. De aalscholver deed nog enkele verwoede pogingen om los te komen maar de zeearend drukte de kop van de aalscholver onder water. Of het door verdrinking of verwurging kwam kan ik niet zeggen, maar al gauw was de weerstand gebroken.

White-tailed Sea Eagle X9-23082015White-tailed Sea Eagle X4-23082015White-tailed Sea Eagle X1-23082015Landen……… en …..hebbes, het valt niet mee om zo’n grote prooi onder water, al “roeiend” tegen de wind in te bergen. Maar uiteindelijk lukt het!

Nu de aalscholver het verzet had opgegeven restte nog de berging van de prooi. Een dode aalscholver van weegt toch al gauw een kilo of drie en slap onder water zorgt het voor heel wat weerstand. De zeearend deed enkele pogingen om de prooi uit het water te tillen maar dat lukte niet. Te zwaar. Dan maar al roeiend met de vleugels de prooi aanlanden op het dichtstbijzijnde veenbankje. Dat viel niet mee. Na een minuut zwoegen lukte het de zeearend om zijn prooi op het droge te krijgen. Met de snavel wijd open was het even uithijgen na alle inspanning.

Een tiental meters verder was de oudere zeearend (geringd) neergestreken en volgde met belangstelling de verrichtingen van zijn partner. De jongere zeearend probeerde nu vanaf de grond met de aalscholver weg te vliegen maar ook nu lukte dat niet. Nog steeds te zwaar. Dan maar ter plekke plukken en oppeuzelen.

Het is bekend dat zeearenden van alles en nog wat vangen, inclusief aalscholvers. Maar om het “vangproces” ook echt voor je ogen te zien is echt een bijzondere gebeurtenis. Wat mij opviel was dat het zo langzaam ging. Geen bloedstollend snelle duikaanvallen, maar een gecontroleerde jacht. Eigenlijk leek het nauwelijks op een jacht. Pas toen ik alle foto’s (ca. 300) nakeek kon ik de gebeurtenis reconstrueren. En wat voor gebeurtenis. En, oh ja, als kersje op de taart liet een ijsvogel zich ook nog even zien!

White-tailed Sea Eagle X6-23082015White-tailed Sea Eagle X7-23082015White-tailed Sea Eagle X3-23082015     Lekker plukken en smikkelen terwijl de partner (geringd) geduldig toekijkt.  Uiteindelijk mag ook hij/zij aanschuiven!